Pengeluaran iSinar KWSP Tanpa Syarat: Kelulusan Automatik

Pengeluaran iSinar KWSP Tanpa Syarat: Kelulusan Automatik

Pengeluaran iSinar KWSP Tanpa Syarat?

Benarkah setiap permohonan selepas ini tidak terikat kepada apa-apa syarat kelayakan?

Sejauh kebenaran pengeluaran tanpa syarat iSinar KWSP ini?

Ikuti maklumat yang kami inginkan kongsikan di Thesumber melalui artikel kami hari ini Pengeluaran iSinar KWSP Tanpa Syarat: Permohonan Sedang Dikemaskini

Mari kita sama-sama menjawab pertanyaan yang bermain di minda rakyat Malaysia sekarang.

Jom teruskan membaca!

Pengeluaran iSinar KWSP Tanpa Syarat

Untuk makluman anda, permohonan i-Sinar KWSP masih lagi dibuka sehingga 30 Jun 2021. Sebarang maklumat lanjut mengenai permohonan tanpa syarat ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa untuk memudahkan urusan permohonan anda.

Pengeluaran KWSP iSinar Tanpa Syarat ini membolehkan pemohonan berumur kurang daripada 55 tahun untuk mengeluarkan simpanan Akaun 1 KWSP mereka bergantung kepada baki jumlah yang masih ada di dalam akaun tersebut.

Perlaksanaan i-Sinar Tanpa Syarat ini akan diluluskan secara automatik setelah KWSP selesai meneliti kesemua kirteria bagi memudahkan urusan permohonan.

Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata pemansuhan tersebut adalah berikutan nasihat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya KWSP menambahbaik inisiatif itu selepas mengambil kira maklum balas rakyat.

Pengeluaran iSinar KWSP Tanpa Syarat

Pencarum KWSP yang mempunyai simpanan sebanyak RM100,000 dan ke bawah:

  • Anda boleh membuat pengeluaran sehingga maksimum RM10,000. Pembayaran akan dilakukan dalam proses ansuran sepanjang tempoh 6 bulan dengan pembayaran pertama maksimum sekitar RM5,000

Pencarum KWSP yang mempunyai simpanan melebihi RM100,000:

  • Anda boleh membuat pengeluaran sebanyak 10% daripada jumlah simpanan akaun 1 dan maksimum pengeluaran adalah sebanyak RM60,000.
  • Pembayaran juga akan dibuat dalam proses ansuran sepanjang tempih 6 bulan dengan bayaran maksimum kali pertama adalah sebanyak RM10,000.

SUKA JUGA UNTUK KAMI INGATKAN DI BAWAH:

Read Also :  Daftar i-Akaun KWSP Online Dengan Mudah

PENTING!

Makluman daripada KWSP dalam satu kenyataan mengumumkan bahawa mereka yang membuat permohonan iSinar KWSP Kategori 2 boleh mula membuat semakan permohonan pada 8 Februari 2021.

Bagi mereka yang telah membuat semakan dan mendapati permohonan mereka lulus anda dinasihati untuk membuat SEMAKAN SEKALI LAGI untuk memastikan permohonan anda diluluskan ataupun tidak.

Hal ini kerana terdapat MASALAH TEKNIKAL yang berlaku pada paparan teknikal iSinar Kategori 2 apabila anda membuat semakan permohonan sebelum tarikh 8 Februari 2021.

Maklumat Lanjut Pengeluaran iSinar KWSP Tanpa Syarat

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kekeliruan mengenai i-Sinar KWSP, anda boleh terus hubungi pihak KWSP di talian 03-8922 6000 atau melayari https://www.kwsp.gov.my/

Semoga dengan berjayanya perlaksanaan i-Sinar Tanpa Syarat ini dapat memudahkan urusan rakyat dan meringankan beban mereka yang terkesan akibat penularan wabak pandemik Covid-19 di negara.

Kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan dan ahli keluarga anda yang lain.

Selamat maju jaya kami ucapkan.

TERIMA KASIH

This loop is a fundamental principle of lean methodologies. Premium black unisex t shirt. Revolutionise contractor management with contractor genie by be safe technologies.